Jak poznat pravou tahitskou perlu

Staňte se odborníkem na rozpoznání pravých perel od umělých během pěti minut.

mceclip0

Pár tipů, které Vám pomohou vybrat pravé perly, perlový náhrdelník nebo náramek s tahitskou perlou.

 

Perly jsou krásné a cenné, tahitské perly jsou považovány za ty nejhodnotnější a nejvzácnější. Dříve než si budete vybírat pravý perlový šperk, je dobré znát několik triků, které Vám napoví, že máte v ruce pravou perlu vytvořenou přírodou v perlorodce. Od prvních objevů těchto vzácných drahokamů uplynulo několik desítek let a postupem času lidé začali vyrábět falešné perly vzhledem v narůstající poptávce. Nemusíte být zkušeným znalcem a nepotřebujete k tomu ani speciální stroje, aby jste samy rozpoznali pravou perlu od té umělé. 

 

Important

Pravá perla není na povrchu nikdy dokonalá až na velmi vzácné výjimky. V tomto případě se pak cena perly pohybuje v řádů stovek až tisíců eur.

 6

 

Drobné nerovnosti na povrchu

 

Když se podíváte na skutečné perly zblízka nebo pod zvětšením, všimnete si drobných nepravidelností a rýh na povrchu každé perly. Kultivované a přírodní perly navíc odrážejí světlo jinak než ty nepravé. Lesk falešných perel má skelný vzhled a je nepřirozený. Nemění se na základě umělého světla a denního světla (na slunci). Pravé perly mění i barvu dle pokožky. Pravá perla má jinou barvu na bílém podnosu a na těle. Pak velmi zřetelná změna je denním světlu a na slunci. U umělé perly neuvidíte znatelný rozdíl. 

 1

Teplota perel

 

Dotkněte se a vnímejte teplotu. Skutečné perly jsou chladné na dotek prvních pár sekund, než se zahřejí na kůži. Perla je jako drahokam a adaptuje svoji teplotu při kontaktu s kůží. Falešné plastové perly mají stejnou teplotu jako pokojová teplota a při dotyku necítíte chlad.

 

 4

 

 

Váha pravých perel

 

Pravé tahitské perly jsou těžší než ty nepravé perly. Když vezmete do ruky perlový náhrdelník z tahitských perel a perlový náhrdelník z umělých perel, tak okamžitě poznáte rozdíl. Pravé perly jsou mnohem těžší než umělé. Dá se to už poznat u jedné perly. Když budete mít náramek s jednou tahitskou perlou a náramek s umělou perlou i zde poznáte váhový rozdíl.  Jemně je přehazujte v ruce nahoru a dolů a pociťte rozdíl v hmotnosti. Tuto metodu můžete použít k testování korálků vyrobených z potažených skleněných nebo plastových kuliček. Pravé perly nikdy neztrácí na své váze. Nemusíte se bát, že časem perla vyschne a bude lehčí. Není tomu tak, perla je jako drahokam. 

 

2 3

Otřete perly o sebe, abyste zkontrolovali povrch

 

Přírodní i kultivované perly mají texturovaný povrch díky jejich vrstvené perleťové struktuře. Takže když perly lehce otřete o sebe, jsou cítit trochu křupavost nebo jako jemný písek. Falešné nebo imitace perel jsou však hladké nebo skleněné.

 

Tiare pearls samolepka 

 

Zpět do obchodu