Proč má tahitská perla cenu diamantu?

Čím je ovlivněna cena tahitské perly? 

 

Mnoho lidí ani netuší jaký je rozdíl mezi kultivovanou perlou a přírodní perlou (nekultivovanou). Ve skutečnosti přírodní perly (nekultivované) prakticky neexistují. A když někde jsou, tak je to většinou v nějaké velmi vzácné sbírce a mají nevyčíslitelnou hodnotu. Kdežto přírodní perly kultivované jsou všechny pravé perly, které můžete nalézt v obchodech. Dále se perly rozdělují na mořské perly a sladkovodní perly, oboje jsou vytvořeny přírodní cestou. A nebo se také rozdělují na pravé perly (kultivované, mořské, sladkovodní) a umělé perly. Umělé perly jsou vyrobeny výhradně z uměle vytvořených materiálů a průmyslovou cestou. Ty zpravidla mají nejmenší hodnotu nebo zcela žádnou hodnotu.

 

Tloušťka perleti tahitské perly

272818905_5208208282533983_7956244891991439523_n

 

 

Každá tahitská perla je jedinečná svým tvarem, velikostí, barvou a leskem. Tahitské perly jsou známé velkou tloušťkou perleti a to díky dlouhé době, kterou v ústřici strávily což je mezi 18 a 24 měsíci. Aby byly perly prodejné, musí splňovat kvalitativní standard, kterým je tloušťka perleti okolo jádra. Tato perleťová vrstva kolem jádra musí být větší než 0,8 mm. Pohybuje se mezi 0,8 mm a 2 mm. Tloušťka perleti je důležitým faktorem pro kvalitu perly, ale také pro její krásu, lesk a barvu. V případě, že tomu tak není, perla nemůže být označena tahitskou perlou. Je to určené vládou a ministerstvem pro pěstování perel ve Francouzské Polynésii. Tloušťka perleti je zjištěna pomocí rentgenu, kterým všechny perly projdou předtím, než jsou klasifikovány jako tahitská perla. Obecně platí, že perly jejichž tloušťka perleti je menší než 0,8 mm nesmí být vyvezena ze země (Francouzské Polynésie) a nesmí být určena pro výrobu šperků k prodeji. 

 

 

Tvary tahitských perel

 

Tahitské černé perly mohou mít různé tvary, existuje 5 hlavních:

 8

KULATÝ TVAR

PŮLKULATÝ TVAR

KRUHOVÝ TVAR

BAROKNÍ TVAR

a POLO-BAROKNÍ TVAR

 

Kulaté tahitské perly mají tvar kuličky a jsou nejvzácnější a nejvyhledávanějšími mezi tahitskými perlami. Kulatá černá perla je mnohem dražší než ostatní a často se používá k výrobě perlových přívěsků, perlových prstenů, perlových náušnic atd.

 

Profesionálové poznají kulatou perlu podle toho, jak se kutálí: musí mít rovný směr. Polo-kulaté perly jsou téměř kulaté perly s nedokonalým tvarem koule, může u nich být i nemalá odchylka, která není patrná na první pohled. Průměr tahitské perly se pohybuje mezi 2 % a 5 %. Perly ve tvaru kruhovém mají kolmé pásy nebo kroužky pokrývající velkou plochu korálku. Perly barokního tvaru mají velmi nepravidelný tvar a neurčitý tvar. 

Tahitské perly označované jako polo-barokní jsou označovány dále jako perly s:

 

 

 istockphoto-938880702-612x612

 

 

OVÁLNÝM TVAREM

KNOFLÍK

HRUŠKA

KAPKA



 

Lesk tahitských perel

 

Lesk (brilance a brilliance) je dalším prvkem určující kvalitu perly, který se týká povrchu perly.

 

Tahitská perla je známá vysokou úrovní a brilancí svého lesku. Existují tedy 4 stupně lesku: Vynikající, Dobrý (což znamená brilantní nebo velmi brilantní), bledý a slabý.

 

Pro určení stupně lesku perly se na perlu promítá odraz světla. Pokud je odraz intenzivní nebo jasný, pak má perla vynikající nebo dobrý lesk. Na druhou stranu, když je odlesk rozmazaný bez jakékoli intenzity, můžeme usoudit, že lesk perly je měkký nebo matný.


istockphoto-157695481-612x612

 

 

Povrch perel

  

Používá se řada kritérií k definování kvality perel ve vztahu k jejich povrchu. Jedním z nich je určení dokonalosti / nedokonalosti povrchu perly. Dle dokonalosti povrchu se perly řadí do kategorií Top Gem, A, B, C, D. Tato stupnice kategorií se používá ve Francouzské Polynésii a je mezinárodně uznávaná po celém světě.  

 

 istockphoto-1278278564-612x612

 

Perly, jejichž povrch je bezchybný se označuje za Top Gem a povrch perly je absolutně perfektní bez jakékoliv nerovnosti a mají kvalitu drahokamů. Jsou tak vzácné, že výskyt této perly je pouze 2 tahitské perly Top Gem na 10 000 vypěstovaných tahitských perel. . 

 

Tahitské perly klasifikována jako kvalita A, jsou tahitské perly s velmi mírnými nedokonalostmi, tj. hladké s drobnými vadami vyskytující se méně než na 10 % jejich povrchu.

 

Kvalita B zahrnuje perly s mírnými nedokonalostmi, které zabírají méně než 33 % jejich povrchu.

 

V kvalitě C najdeme perly se středními nedokonalostmi, které zabírají méně než 66 % celkového povrchu.

 

Perly s výraznými nebo těžkými nedokonalostmi, což znamená lehké nedokonalosti postihující více než 66 % povrchu nebo výrazné nerovnosti soustředěné na téměř 50 % povrchu, jsou klasifikovány jako kvalita D.

 

istockphoto-1045693122-612x612

 

Tiare pearls samolepka

Zpět do obchodu