Tahitská perla - jedinečná a unikátní

7

 

Proč jsou černé tahitské perly světovým unikátem? 

 

Jsou známé po celém světě pro svou jedinečnou krásu a vzácnost. Tahitské perly jsou také známé pod mýtickým názvem POERAVA v tahitštině, pro „poe“ perla a „rava“ černá. Jsou černé perly na Tahiti skutečně černé?

 

Ne, ale mohou být extrémně tmavé, ale je to velmi vzácné. Jsou většinou antracitově šedé barvy, tmavě stříbrné, s mnoha odstíny zelené.

 

2_1

 

 

Myslíte si, že tahitské perly pocházejí z ostrova Tahiti?  

 

Není tomu tak, perly pocházejí z perlových farem na ostrovech a atolech Francouzské Polynésie. Je to pouze zjednodušené označení perly, protože Tahiti je hlavním ostrovem souostroví Francouzské Polynésie. A hlavním městem Tahiti je město Papeete. Tahitské perly dělá světovým unikátem to, že pouze jediné tahitské perly jsou přirozeně černé.

 

Kultura tahitských černých perel

 1011

Tento klenot Tichého oceánu je produkován ústřicí černopyskou: Pinctada Margaritifera, která se vyskytuje v lagunách Polynésie. Právě vzácnost těchto ústřic jim dává velkou hodnotu. Jsou to jedny z největších ústřic na světě a pěstují se pouze v teplých vodách nad 24 stupňů. Pokud teplota vody dlouhodobě klesne na nižší teplotu, ústřice nepřežijí a s ní i perly, které se tvoří uvnitř. 

 

Černé perly jsou široce používány ve špičkových špercích pro výrobu jedinečných a prestižních šperků: přívěsky, perlové náhrdelníky, prsteny a další originální výtvory pro ženy, muže a děti. 

 

Proces pěstování perlorodky a perly je poměrně dlouhý: trvá několik let a je poměrně složitý mezi nasazení ústřic v laguně, zavedením jádra a štěpu. Po různých zásazích trvá ponoření a údržba minimálně 18 - 24 měsíců, aby perlorodka mohla vylučovat perleťovou vrstvu a mohla vytvořit perlu s dostatečnou tloušťkou perleti proto, aby byla uznaná jako tahitská perla.

 

 

Netradiční velikost tahitských perel

 

 1_1     

 

Velikost tahitských černých perel není jediným ukazatelem kvality, ale větší perly vyžadují vyšší cenu, protože se velmi obtížně pěstují. Jsou náročné jak na čas, tak také na údržbu. 

 

Velikost tahitských perel se vyjadřuje v milimetrech a obecně se pohybuje mezi 8 a 13 mm. Existují výjimečné případy, kdy perly mohou měřit 16 mm nebo dokonce 18 mm. Mimořádný rozměr je 21 mm a perly této velikosti jsou vnímány jako výjimečné a velmi vzácné šperky. Perlový náhrdelník z tahitských perel se většinou tvoří z různě velkých perel. Uprostřed náhrdelníku bývá perla největší a postupně směrem ke krajům jsou perly menší. Podtrhuje to elegantnost perlového náhrdelníku. 

 

 12

Tiare pearls samolepka

Zpět do obchodu