Péče o perly

Jak se o perly starat

 

 

istockphoto-1146475588-612x612

 

Jak moc jsou perly křehké? 

 

Na stupnici od 1 do 10 jsou perly klasifikovány jako 3 na „Mohsově“ stupnici tvrdosti, zatímco diamanty hodnotí jako 10, což je nejtvrdší minerál na světě. Ve srovnání s diamantem je tedy perla poměrně měkká a může být poškrábána drahokamem. V ideálním případě by perly měly být skladovány odděleně v měkkém váčku. Perly jsou vyrobeny z uhličitanu vápenatého s vnějším obalem z aragonitu. Jsou citlivé na kyseliny a jiné korozivní látky, proto by nikdy neměly být vystaveny domácím čistícím prostředkům, parfémům nebo jiným kyselým materiálům. Při koupání v chlorovaném bazénu by měly být perly vždy odstraněny.

 

 

 

Jak se mohou perly poškodit?

 

Perly mohou vyblednout a prasknout, pokud jsou vystaveny extrémnímu teplu nebo jsou roky uchovávány v suchém prostředí, například v trezoru.

 

 

Pearl Paradise - How To Care For Your Pearls

 

Nejlepší péče o perly

 

Tahitské perly vyžadují relativně malou péči. Vyžadují pouze čas od času nošení, aby mohly být hydratovány přímým kontaktem s pokožkou. Perly jednoduše otřete měkkým hadříkem, abyste zachovali jejich krásu a lesk, nebo je případně omyjte v čisté mořské vodě.

 

Perly až nakonec:

Parfémy, lak na vlasy a jiné kosmetické přípravky nejsou vhodné pro pravé perly, proto oblékejte vaše perlové šperky jako poslední část Vašeho oblečení. Vyvarujete se kontaktu perel s chemikáliemi.  

 

Každodenní péče:

po každém nošení je dobré perly otřít měkkým, mírně navlhčeným hadříkem. Pomáhá to odstranit veškeré zbytky, jako je pot, olej, make up nebo jiné chemikálie, které mohly během dne nasbírat.

 

istockphoto-134955995-612x612

 

Uložení perel:

Nejvhodnější pro uložení perel je šperkovnice nebo látkový sáček. Před uložením perly otřete a poté nechte v prodyšném látkovém sáčku a na tmavém místě. Perly by měly být skladovány odděleně od ostatních šperků s ostrými kovovými součástmi, aby nedošlo k poškrábání povrchu.

 

Vyvarujte se silně chlorované vodě:

zatímco perly se zrodily ve vodě, moderní přísady, jako je chlór, opravdu nejsou pro perly ideální. Kromě možného odbarvení perel v důsledku opakovaného, ​​dlouhodobého vystavení, chemikálie ve vodě také požírají díry v lepidlech používaných k připevnění perlových přívěsků, náušnic a prstenů k jejich upevnění. 

 

Je třeba dávat pozor na kontakt perel s tvrdým chemikáliím:

vaše perly mohou poškodit i jiné chemikálie… vyhněte se vystavení peroxidu vodíku, chemickým bělidlům a dalším barvivům.

 

istockphoto-177336781-612x612

 

Vyhněte se vzduchotěsným nádobám pro uložení perel:

perly vyžadují vlhkost, aby si zachovaly svou krásu a strukturální integritu, takže vzduchotěsné prostředí je pro perly smrtící. Jsou známy příběhy o perlách, kdy perly zůstaly v bankovních depozitních schránkách pro úschovu a když byla schránka po dvaceti letech otevřena, tak tam byl jen perlový prach. 

 

Noste své perly:

perly milují vlhkost a dělá jim dobře mastnota kůže. Při nošení perly, kdy se dotýká pokožky, pomáhá perlu hydratovat vrstvy perleti a aragonitu. Perla tak zůstane krásná a lesklá.

 

Tiare pearls samolepka

 

Zpět do obchodu